Image Image Image Image Image
Copyright 2015 Lastmoment

 

Scroll to Top

To Top

Blog

30

mrt
2012

In Blog

By marije

KIJKEN, KIJKEN (zeker kopen)

On 30, mrt 2012 | | In Blog | By marije

De kracht van kijken.
Beter nog, wat kijken met je doet.
Schromelijk onderschat in onze tijd.
Inspiratie en creativiteit verworden tot trainbare vaardigheden. Een cursus. Yek.
Aangeleerd wordt zelden intrinsiek- we vergeten wat er echt voor nodig is.
We zijn doorgeschoten in gebruiksgemak, efficiency en productiviteit. Instant bevrediging die nergens toe leidt.

Kijken kost tijd.

Merken snappen al decennia dat beleving de enige echte waardecreatie vormt. Maar ook hier ontbreekt vaak de authenticiteit.

Wordt er geduwd op gemakkelijk sentiment of belerend aan mijn waardepyramide geschud.  ik wil geen setje nieuwe aangeleverde waarden of de suggestie dat ik ondeugdelijke keuzes maak. wel wil ik getriggerd worden op werkelijke betekenis. Woorden vertekenen en woorden vullen de ruimte die ik nou juist liever leeg laat. Beelden komen interpretatie-vrij binnen. Daar mag ik mee spelen. Die mogen mij ontroeren en jou ergeren. Daarom mijn betoog voor beeld zonder conceptkader. Want als het beeld mij raakt sta ik open voor de beleving.

Esthetiek vormt een doel op zich- niet omdat het zicht- en meetbaar ergens toe leidt, maar gewoon om te ervaren wat een verbluffende schoonheid je dagelijks omringt. Weg van het gemak, de routine en de ingenomenheid naar onbevangen gewaarworden (lijden, beseffen, ontmoeten, aanraken, wathever). Niet als hype of als cultus, dan schiet het zijn doel voorbij. Bewust energie stoppen in kijken geeft een gigantisch rendement.

Voor de beginner: start met bijzondere fotografie. Onbevooroordeeld ervaren is niet iets wat je op-instant-bevrediging-verknipte-mind meteen als route ambieert. Maar ook hier baart oefening kunst. En tegen de tijd dat een eerste aanblik oprecht ontroert neem je een volgende hobbel. Je gaat moderne kunst ervaren. In stilte, zonder doel, weg uit je hoofd maar naar je buik. en tegen de tijd dat je je niet meer kunt voorstellen ooit in dat estethische vacuum te hebben geleefd ga je kijken. gewoon echt kijken. en dan zul je meer voelen tijdens het kijken dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

Een braakliggende kans voor de merken die dat begrijpen. En ons kijkvermogen uitdagen.
(met als prachtige bijvangst een collectief kunstgevoel)

Een manier van leven gericht op persoonlijke groei vanuit een open blik op alles (álles) wat mooi is- of zou kunnen zijn.

Alsof er een keuze is.

Kijken jij!

 

Marije Koets